Hoe presenteer je jezelf tijdens een telefonische sollicitatie?
Jezelf voorstellen aan een potentiële werkgever is al moeilijk genoeg in levenden lijve. Als je je gesprekspartner niet ziet tijdens dat eerste verkennende telefoongesprek is dat nog eens zo moeilijk. We hebben enkele gouden tips voor je verzameld om die eerste stap in het sollicitatieproces te zetten.
Het goede nieuws; je cv en/of je motivatie vielen op – je bent al door de eerste lichting. Nu ligt de bal weer in jouw kamp.
- Lees eerst de vacature nog eens goed door; voor welke taken zal jij instaan? Naar welke competenties zijn ze op zoek?
- Bekijk de website, de LinkedIn-pagina en andere kanalen van de organisatie. Zo leer je je potentiële werkgever al wat beter kennen. Dat geeft je niet alleen extra informatie voor tijdens het sollicitatiegesprek – je leert ineens ook of de organisatie ook bij jou past.
- Zit je nu al met vragen over de organisatie of over de functie? Dat mailadres of telefoonnummer staat er niet voor niets. Zo toon je ineens ook dat je proactief bent.
Bereid je voor op het gesprek. Trap niet in de val dat het éénrichtingsverkeer is en dat je enkel moet antwoorden op de vragen die gesteld worden door de interviewer of recruiter. Dat klopt voor een deel, maar ook daar kan jij je op voorbereiden.
Het telefoongesprek is meestal een verdere verdieping van de info die op je CV staat. Op basis van jouw antwoorden ga je door naar het persoonlijk gesprek – dan zit je pas écht in de running voor de vacature.
- Focus op de essentiële elementen van je CV, zeker als je al heel wat werkervaring hebt. Duid de meest relevante werkervaringen en competenties nog even aan voor jezelf – zo vergeet je ze zeker niet te vermelden.
Antwoord gestructureerd en hou het kort.
Een telefonisch interview duurt vaak niet langer dan 30 minuten. Je hele levensverhaal uit de doeken doen, hoort er dus niet bij. Beperk je dus tot de belangrijkste informatie.
- Overloop niet heel je carrière. Je CV is gelezen, anders had je nu geen gesprek.
- Antwoord gestructureerd als er gevraagd wordt naar een specifieke werkervaring
- Wat was je functie in het bedrijf?
- Wat waren jouw belangrijkste taken (of welke zijn het meest relevant voor de functie waarvoor je nu solliciteert)?
- Waarom ben je vertrokken (of wil je weg)?
Zit er iets opvallend of onduidelijk tussen? Dan zal de recruiter wel doorvragen.
- De interviewer heeft een vragenlijst voorbereid die ze willen doorlopen. Draai dus niet rond de pot. Antwoord gericht, en ga geen vragen uit de weg.
- Je kan zelf ook nog dingen verduidelijken. Aan het einde van het gesprek krijg je de kans om informatie toe te voegen of vragen te stellen. Lijst vooraf op wat je zeker gezegd wil hebben – giet het alvast in een beknopte samenvatting over wie je bent en waar je voor staat, dat maakt het voor de recruiter ook makkelijker om jou in het achterhoofd te houden.
Eerlijk duurt het langst.
Een contactpersoon of referentie contacteren zonder jouw uitdrukkelijke toestemming mag niet. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de recruiter belt naar een vorige werkgever waar je minder goed contact mee had.
- Wees eerlijk tijdens het telefoongesprek, bijvoorbeeld over je reden van vertrek – zelfs als dat een ontslag was.
- Hoe eerlijker je bent, hoe zekerder dat je referentie hetzelfde verhaal vertelt als de recruiter het toch even checkt.
- Eerlijkheid, verantwoordelijkheid opnemen voor je fouten én jezelf verbeteren? Dat zijn goede eigenschappen die meer betekenen dan die keer waarop het verkeerd liep.