Blog

4 tips om jezelf als kandidaat te presenteren tijdens een telefonische sollicitatie

Jezelf in levenden lijve voorstellen aan een potentiële werkgever is al moeilijk genoeg, laat staan in dat eerste verkennende telefoongesprek. Onze professionele recruiters verzamelden 4 gouden tips om je te helpen die eerste hindernis in de sollicitatieprocedure vlotjes te nemen.

Model: @Austindistel https://www.instagram.com/austindistel/ Photographer: @breeandstephen https://www.instagram.com/breeandstephen/
Source: Unsplash

Van zodra je weet dat er een telefonisch contactmoment gepland staat, ga je aan de slag:

 • Lees de vacature er nog eens in detail op na: welke taken behoren tot de functieomschrijving? Naar welke competenties zijn ze op zoek?
 • Bezoek de website, de LinkedIn-pagina en eventuele andere kanalen van het bedrijf om je potentiële werkgever beter te leren kennen. Zo verzamel je genoeg achtergrondinformatie die je kan helpen tijdens het sollicitatieproces, én ontdek je of het bedrijf bij jou past.
 • Heb je al vragen? Onderaan de vacature staat meestal een e-mailadres of telefoonnummer. Gebruik die contactinformatie, ze staat er niet voor niets.

TIP 2 | Bereid je voor op het gesprek

Veel kandidaten gaan ervan uit dat de interviewer of recruiter het gesprek wel zal voorbereiden. “Zij zal de vragen wel stellen, ik moet alleen antwoorden.”

Dat klopt voor een stuk, maar betekent niet dat jij je niet moet of kan voorbereiden. Integendeel.

 • Een telefoongesprek dient meestal als verdieping van de info op je CV. Op basis van die verdieping word je al dan niet uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, de eigenlijke start van de sollicitatieprocedure.
 • Pluk voorafgaande aan het gesprek de essentiële elementen uit je CV, zeker als je een lang en uitgebreid CV hebt. Markeer de werkervaringen met gelijkaardige taken en relevante competenties.

TIP 3 | Antwoord gestructureerd en kom snel to the point

Een telefonisch interview duurt meestal niet lang. Niet het moment dus, om je hele levensverhaal uit de doeken te doen. Als je een halfuur met de interviewer aan de lijn hangt, is dat al heel wat. Beperk je daarom tot de meest relevante informatie.

 • Overloop niet je hele carrière. De interviewer heeft je CV al gelezen, anders zou ze je niet bellen.
 • Antwoord gestructureerd wanneer de interviewer peilt naar een bepaalde werkervaring:
  - Wat was je functie / rol binnen het bedrijf?
  - Wat waren je belangrijkste taken – of de relevante taken in het kader van de openstaande functie?
  - Om welke reden ben je vertrokken?

De recruiter zal wel doorvragen wanneer die iets belangrijks oppikt.

 • Een interviewer heeft een vragenlijst in het hoofd. Als je rond de pot draait of te ver uitweidt, leidt dit af van het doel van het gesprek. Antwoord dus altijd gericht en ga geen vragen uit de weg.
 • Wees niet bang dat je niet alles kan vertellen. Aan het einde van het gesprek krijg je de kans om informatie toe te voegen of vragen te stellen. Lijst vooraf op wat je zeker gezegd wil hebben. Zo schiet dat je niet pas te binnen wanneer het gesprek al is afgelopen.

TIP 4 | Wees eerlijk

Recruiters zullen nooit een contactpersoon of referentie contacteren zonder jouw uitdrukkelijke toestemming. Je hoeft dus niet te vrezen dat ze een vroegere werkgever gaan bellen waar je een minder goed contact mee had.

 • Toch is het belangrijk om eerlijk te zijn tijdens het telefoongesprek, bijvoorbeeld over redenen van vertrek of zelfs ontslag.
 • Hoe eerlijker je bent, hoe zekerder je kan zijn dat je referentie hetzelfde verhaal vertelt wanneer de recruiter een check doet.
 • Eerlijkheid, uitkomen voor je fouten, jezelf willen verbeteren? Dat zijn góede eigenschappen die een pak meer betekenen dan die momenten waarop het eens misliep. De interviewer weet dat.

Ook klaar voor een (telefonisch) sollicitatiegesprek?

Check alvast de vacatures bij onze klanten