Blog

CASE De Oever - Organisatiemodel voor de toekomst: experimenteren mag

De strategie en het organisatiemodel van uw onderneming volledig omgooien: hoe pakt u dat aan? Jongerenbegeleidingscentrum vzw De Oever deed het, en kwam tot verrassende inzichten. Directeur Thierry Taverna en Anja Neyt, Senior HR Consultant bij Ascento, lichtten de case toe tijdens het jaarcongres HRM in de Overheid.

Nood aan verandering

In 2014 was verandering aan de orde voor jongerenbegeleidingscentrum De Oever, dat zeven locaties telt in Limburg. Want de vzw kreeg met veel externe veranderingen af te rekenen met een andere maatschappelijke context, organisatorische uitdagingen om betere zorg op maat te bieden, vragen en noden van medewerkers naar meer flexibel werken.

Om haar te begeleiden bij de transformatie van haar strategie en organisatorisch model, schakelde de vzw externe hulp in. Thierry: “We zochten iemand met een sterke hr-expertise, die ons inspireert bij onze organisatie- en hr-ontwikkeling. In Ascento vonden we de partner die die rol op zich nam.”

Organisatiemodel van de toekomst

De Oever ging meteen aan de slag. “Ons nieuwe organisatiemodel werd er een van de toekomst. Tijdens ‘Expeditie 2021 - krachtig organiseren’ tekenden we de krachtlijnen uit. We werkten eerst aan een nieuwe strategie. Daarbij geloofden we rotsvast in het potentieel van onze medewerkers. Onze uitgangspunten? Dat ze over genoeg zelfleiderschap beschikken om hun talenten gericht in te zetten. Én dat ze er samen tegenaan willen gaan.”

Van hark naar cirkel

Het organisatiemodel van De Oever veranderde sterk: “Van een harkvormige, hiërarchische structuur stapten we over op een cirkelvormig model. Elke schil ondersteunt de andere, zodat er altijd een vangnet is. En de cliënt staat centraal.

“Het nieuwe model is volgens ons de enige manier om persoonlijke en flexibele begeleiding te garanderen. We stappen af van functies, en werken met rollen. De talenten van onze medewerkers vormen de basis van het systeem. Elke medewerker zet ze in om een of meerdere rollen in te vullen. Wil hij veranderen van rol? Dan kan dat.”

Thierry_Taverna

We vertrokken van een leeg blad en waren niet bang om af te wijken van platgetreden paden. Door bestaande procedures en afspraken los te laten, kwamen we tot de beste ideeën,” aldus Thierry Taverna.

Op zoek naar talent

Hoe neem je de juiste rol op, als je altijd in termen van functies hebt gedacht? “Om de rolverdeling te vergemakkelijken, organiseerden we samen met Ascento een programma op maat: ‘Vul je reistas’. Ongeveer zeventig van onze medewerkers namen eraan deel. Met workshops en onlinecoaching brachten ze hun eigen talenten in kaart. En zochten ze uit welke rollen hen op het lijf geschreven waren.”

Ook het middenkader van De Oever ging aan de slag met de rollen. Zij kregen een individueel ontwikkelassessment via Ascento, om hun rollenkeuze vlotter te doen verlopen.

Focus op leiderschap

De Oever is sinds 1 januari 2018 aan de slag volgens het nieuwe organisatiemodel. “Bij een organisatiestructuur die op zijn kop wordt gezet, komt extra ondersteuning als geroepen. Want we moeten ook onze manier van leidinggeven afstemmen op onze missie en visie. Daarom geeft Ascento onze coaches individuele begeleiding. Door die focus op de rol van de leidinggevende, verloopt de overgang gemakkelijker.”

De Oever blijft een beroep doen op Ascento: “We vroegen hen om een zelfsturende groep coaches te begeleiden bij hun teamvorming. En ook aan ‘Vul je reistas’ breien we een vervolg. ‘Hoe neem ik (zelf)leiderschap op in de nieuwe organisatie?’ is dit keer het thema.”

Organisatiemodel voor de toekomst: tips

Thierry bekijkt nu hoe alles evolueert: “We volgen het verloop op de voet, en sturen bij waar nodig.” Aan organisaties met gelijkaardige plannen geeft hij nog deze tips:

  • Zet de klant of cliënt altijd centraal.Werk met een gedeelde visie: laat iedereen meedenken en -bouwen. Denk als leidinggevende gerust mee, maar leef u voldoende in.
  • Zorg dat iedereen mee is: onderzoek hoeveel vertrouwen er is in de vernieuwingen, en investeer in samenhorigheid en betrokkenheid.
  • Durf van uw plan af te wijken. Kijk hoe alles verloopt en hoe uw mensen reageren. Geef hen ruimte om mee te groeien.
  • Hou balans. In een organisatie waar alles verandert, bent u degene die geruststelt. Straal geloof uit – de rest volgt wel.