Blog

Je eerste dag: 10 tips om een goede indruk te maken

Een nieuwe job: het is inspirerend maar ook intimiderend. Wil je je snel op je gemak voelen en de onderneming beter leren kennen? Volg dan deze tips om de eerste dagen zonder kleerscheuren door te komen.

1. Zorg voor een goede nachtrust
De eerste dagen zijn vaak een aanslag op je energiepeil. Geef je lichaam dus wat het nodig heeft: zo veel mogelijk (nacht)rust, een beperkt aantal avondactiviteiten, een evenwichtige voeding,…  Een slecht concentratievermogen kan je op je nieuwe job echt wel missen.

2. Kies de juiste outfit
Met de juiste kleren en gemakkelijke schoenen voel je je meteen veel meer op je gemak. Ga de eerste dag voor een klassieke stijl en kijk eerst de kat uit de boom. Je kunt je look daarna gerust aanpassen aan de algemene dress code. Zorg er ook voor dat je kleren er niet alleen goed uitzien maar ook comfortabel zitten. Dress to impress wordt minder impressive als je een hele dag aan je kleren zit te frunniken omdat ze niet goed zitten.

3. Breng je lunch mee
Je kent de gewoontes van je nieuwe collega’s of de eetmogelijkheden in en rond je nieuwe werkplek waarschijnlijk nog niet. Beter voorkomen dus dan honger lijden.

4. Wees op tijd
Bekijk de dag voordien je woon-werktraject en bekijk ’s ochtends de verkeerssituatie, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vertrek beter te vroeg dan te laat! Controleer voor alle zekerheid (nog) eens de werkuren, want een vergissing is snel gemaakt.

5. Zet een blij en vriendelijk gezicht op
De eerste indruk, daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Toon jezelf dus van je mooiste kant aan je collega’s en je manager.

6. Stel jezelf voor
Niet iedereen weet wie je bent. Neem dus de tijd om jezelf even voor te stellen aan je naaste collega’s.

7. Stel vragen
Door vragen te stellen toon je dat je enthousiast bent en belangstelling hebt voor je job en het bedrijf. Bovendien leer je je professionele omgeving beter kennen en vermijd je blunders.

8. Informeer je zo veel mogelijk
Hoe meer je weet, hoe beter je de werking van het bedrijf zult begrijpen. Pak het professioneel aan en maak notities als je schrik hebt om belangrijke zaken te vergeten. Zorg ook dat je de informatie over het bedrijf, die je waarschijnlijk ook voor je sollicitatiegesprek hebt opgezocht, nog eens opfrist voor je aan je eerste dag begint. Het komt niet goed over als je toekomt op je nieuwe job en niet meer weet waarvoor het bedrijfslogo staat of wie de CEO is.

9. Neem niet te veel hooi op je vork
Je hebt wellicht nog veel te leren in je nieuwe job. Daarom raden we je aan om in het begin niet te veel werk aan te nemen. Concentreer je eerst op enkele taken, zodat je deze snel onder de knie hebt.

10. Sta open voor alles
Leg niet te veel druk op jezelf door onmogelijke verwachtingen te creëren voor je eerste dag. Neem de zaken gewoon zoals ze komen. Dan loopt alles wel los. Uiteindelijk zal deze eerste dag niet het hele verdere verloop van je nieuwe job bepalen.