Ambitie: waarom het een drijfveer is voor de ene, en anderen afgunstig maakt.

Het lijkt een cliché; ambitie. Je vindt geen vacaturetekst waarin het woord niet voorkomt.

Als Belgen zijn we wat bescheidener dan onze noorderburen als het aankomt op het tonen of uitspreken van onze ambities. Dat we minder aspiraties zouden hebben, is niet waar – kijk maar eens hoeveel topjobs bij multinationals door Belgische managers ingevuld worden, ook in het buitenland.

Hoe komt dat?

Is het omdat de eigenschap “noeste werker” aan ons wordt toegeschreven? Treden we daarom minder op de voorgrond? Of durven we onze nek niet goed uitsteken en willen we niet als carrièrebeest of arrogant bestempeld worden?

Toch is er niks verkeerd met het bezitten van een gezonde dosis ambitie en dat ook te laten zien. Ambitie werkt aanstekelijk – het spoort collega’s aan om scherp te blijven, en het zet jouw doorstroom aan carrièrekansen in beweging.

Wat is ambitie?

Ambitie is een drijfveer, de verschilmaker tussen dromen en plannen. Het streven naar vooruit geraken, naar evolueren in de richting van een uitgestippeld pad. Herken je jezelf in deze karakteristieken? Dan is de kans groot dat je (zeer) ambitieus bent.

  • Je stelt duidelijke doelen
  • Je houdt niet van stilzitten
  • Je doet meer moeite
  • Je hebt nood aan erkenning
  • Je deelt je expertise
  • Je houdt van verandering

Die kenmerken vertalen zich in competenties; je bent doel- en resultaatgericht, je hebt doorzettingsvermogen, je bent innovatief en je hebt durf.

Ambitie zien en koesteren

Het is een kunst om als werkgever competenties snel te herkennen. Zo creëer je een omgeving waarin ambitieuze personen hun talenten inzetten met het oog op een realistisch loopbaanplan. Ze voelen zich niet geblokkeerd en krijgen kansen doordat er regelmatig nieuwe mogelijkheden en carrièrekansen opduiken.

Hogerop komen vraagt inspanning. Dat begint bij een flinke dosis zelfkennis om jouw eigen kunnen in te schatten, en waar nodig aan te scherpen met bijkomende training, learnings en ervaring. Je kan realistische doelen stellen in overleg met je leidinggevende; waar wil je staan over 2 jaar, over 5 jaar,… Ook kan je je laten begeleiden in je profilering zodat jouw ambitie wordt opgemerkt.

Valkuilen

Het is voor iemand ambitieus belangrijk om goed om te gaan met de eigen competenties en de uitstraling die daarmee gepaard gaat; er zijn namelijk een aantal valkuilen.

  • Als iemand te ambitieus is en het hen aan geduld ontbreekt, wordt groeien een doel op zich, in plaats van het beheersen van de job
  • Soms worden er doelen gesteld die buiten proportie van de competenties staan, zodat de verwachtingen onrealistisch zijn.
  • Eigen competenties worden ook weleens overschat in de vorm van arrogantie, waardoor bluf de resultaten overschaduwt.
  • Sommige mensen werken individualistisch, waardoor ze hun expertise louter persoonlijk aanwenden en de voorbeeldfunctie naar het team verloren gaat.

Ambitieuze mensen begrijpen soms niet goed dat collega’s minder ijverig zijn en zich meer hechten aan de status quo of gewoonweg minder durf hebben om uit te pakken met hun persoonlijke resultaten – en dat is hun goed recht.

Als werkgever is het dus belangrijk om ambitie en carrièrepaden goed te begeleiden. Zo vermijd en counter je de valkuilen; ontbrekende competenties worden aangevuld en zo ontstaat er een open klimaat waarin iedereen ruimte krijgt om te groeien.

Bij Ascento zijn we ook grote fan als het initiatief vanuit de werknemer komt, en nog meer als we dat van bij de sollicitatie aanvoelen. Dat brengen we graag in kaart met onze TalentScope.