Iedereen maakt fouten – ook op het werk.

Je kan je procedures en processen nog zo goed mogelijk implementeren; er gebeuren nog steeds heel wat ongevallen op de werkvloer. Mensen zijn geen machines die klakkeloos en altijd met dezelfde energie en concentratie taken uitvoeren. Leer je een nieuwe taak, dan ben je je wel bewust van hoe je die moet uitvoeren. Na verloop van tijd sluipt het automatisme erin – je concentratie en aandacht verslappen, en dat kan desastreuze gevolgen hebben. Iedereen kent wel een voorbeeld van een zeer ervaren collega, die ondanks alle kennis en expertise, een fout maakte ‘omdat hij of zij er met het hoofd niet bij was’.

Die automatismen zijn wel essentieel – anders raak je overprikkeld. Denk maar aan autorijden; regelmatige verplaatsingen doe je intussen op automatische piloot – zonder dat je je helemaal bewust bent van wat er rond je gebeurt, tenzij er iets uitzonderlijk gebeurt. Stel je nu eens voor dat je dat traject op precies dezelfde manier aflegt als toen je voor de eerst keer achter het stuur kroop. Je zou er niet alleen langer over doen, het zou ook mentaal belastend zijn.

Bewust denken en doen vraagt meer energie; ons brein verbruikt ongeveer een vierde van het vermogen dat ons lichaam produceert. Daarom is het goed dat onze hersenen doorheen de dag in spaarstand springen door bekende patronen en programma’s in te schakelen voor routinetaken. Dat houdt wel risico’s in; niet elk patroon of programma is geschikt voor elke taak. Met alle gevolgen van dien.

Om veilig te werken, moet je je bewust zijn van hoe je hersenen werken, en wat daarvan de invloed is op je gedrag. Daarbij vertrekken we vanuit de realiteit – niet vanuit de processen en procedures of de ideale situatie.

Het komt erop neer om tijdens die essentiële momenten op het werk dat bewust denken te activeren, zodat je aandachtig en geconcentreerd een taak voorbereidt, bespreekt of uitvoert.

Met CogniReact zoeken we samen met jouw medewerkers naar welke handvaten heel eenvoudig ingezet kunnen worden om op de juiste momenten dat bewust denken in te schakelen. Daarbij vertrekken we steeds vanuit het werkveld om het voor iedereen duidelijk en eenvoudig te maken.

Benieuwd naar hoe jij de werking van jouw brein letterlijk ervaart via praktische, uiteenlopende oefeningen? Naar de directe gevolgen daarvan op jouw werkvloer? En naar hoe we jouw medewerkers helpen om hun aandacht op het juiste moment te kanaliseren voor specifieke taken?

Contacteer Bouchra Boukayoua via +32 493 28 85 96 of Bouchra.Boukayoua@ascento.be en zet een cruciale stap naar een veilige werkplek.

Meer weten?