Recht op deconnectie

Wanneer je vakantie neemt of vrije tijd inplant, is het belangrijk om volledig te ontspannen en de batterijen op te laden zodat je erna weer met nieuwe energie naar het werk kan vertrekken. Op reis gaan, afspreken met vrienden, wandelingen maken, in de tuin werken, ... dit kunnen allemaal manieren zijn om je te ontspannen. Deconnectie kan hier een belangrijke meerwaarde in bieden. In dit artikel focussen we op wat deconnectie is en geven we concrete tips om hiermee aan de slag te gaan.

Wat is deconnectie?

Deconnectie betekent dat je na de gebruikelijke werkuren het recht hebt om offline te zijn. Je bent dus niet verplicht om (continu) bereikbaar te zijn wanneer je afsluit, op vakantie of in ziekte bent.

We moedigen je aan om de werkuren los te koppelen van werkgerelateerde informatie-en communicatietechnologieën. Deconnecteren kan namelijk leiden tot een betere werk-privé balans.

“Je grenzen bewaken en regelmatig ontkoppelen leidt tot meer motivatie en concentratie tijdens de werkuren, waardoor ook je resultaten zullen verbeteren.”

Waarom is deconnecteren zo belangrijk?

Uit onderzoek van de Sociaal-Economische raad van Vlaanderen blijkt dat de helft van de werknemers vaak of zelfs altijd bereikbaar is buiten de werkuren. Hierdoor vervagen de grenzen tussen werk en privé. Je rust nemen is cruciaal, een burn-out is vaak het gevolg van het onvermogen om mentaal de recupereren. De constante verbinding en vervaging van de grenzen tussen werk en privé kunnen het risico op een burn-out vergroten.

Enkele tips om te deconnecteren

TIP 1: Stel een duidelijke “out of office” in

Vermeld in je “out of office” waarom je afwezig bent en - indien gekend - wanneer je opnieuw aan de slag bent. Geef daarbij ook zeker aan bij wie men terecht kan tijdens jouw afwezigheid.

TIP 2 : Stel een gepersonaliseerde voicemail in

Door een gepersonaliseerde voicemail in te stellen vermijd je meermaals gecontacteerd te worden door hetzelfde telefoonnummer. Zo weten ook zij, die jou geen mail gestuurd hebben, dat je afwezig bent. Vermeld hierin wanneer je opnieuw aan het werk bent en bij wie ze in tussentijd terecht kunnen.

TIP 3: Wat bij thuiswerken?

Wanneer je toch van thuis uit werkt, is het vaak nog moeilijker om na de werkuren te deconnecteren wanneer je jouw laptop in het zicht laat staan. Schakel je laptop uit en berg hem op. Je laptop in het zicht laten staan zorgt er immers voor dat je niet helemaal kan ontkoppelen. Hierbij kan het ook interessant zijn, als je de mogelijkheid hiertoe hebt, om een ruimte in huis specifiek voor te behouden voor werk. Zo is er letterlijk een fysieke scheiding tussen de ruimte waar je werkt en de andere ruimte in huis.

TIP 4: DO NOT DISTURB

Toch nog even doorwerken zonder gestoord te worden? Zet dan je Teams-status op “niet storen”. Zo kan je rustig doorwerken zonder dat anderen jou kunnen storen.

TIP 5: Smartphone applicaties

Je kan je meldingen van zowel werkgerelateerde als persoonlijke applicaties uitschakelen op je smartphone. Geprikkeld door de notificatiebolletjes die op je scherm verschijnen? Cluster je (werkgerelateerde) apps en zet ze eventueel zelfs op het tweede scherm van je smartphone. Zo zijn ze veel minder zichtbaar.

Bovenstaande zijn nuttige en eenvoudig te realiseren tips om zoveel als mogelijk te kunnen afschakelen van het werk en jouw batterijen terug op te laden. Gewoon doen en geniet ten volle van je vrije tijd en je vakantie!