Zelfvertrouwen, essentieel op de werkvloer
Missen is menselijk – onthoud dat goed als je in je job een flater begaat. Laat zeker je onzekerheid de overhand niet nemen. Het is essentieel dat je zelfzeker bent in je job. Als je zelfvertrouwen uitstraalt, voel je je niet alleen beter in je vel, je gaat ook vol goeie moed uitdagingen aan. Maar wat is zelfvertrouwen, en hoe werk je eraan?
Allereerst: geloof in je eigen kunnen. Zelfvertrouwen houdt in dat je in jezelf gelooft. Niet enkel in jezelf als persoon, maar ook in jouw vaardigheden. Je zelfvertrouwen en zelfrespect hebben impact op je uitstraling, en dat heeft een groot effect op je loopbaan.
Hoe werk je aan je zelfvertrouwen?
Zorg dat je je kwaliteiten kent, maar ook je minder goede kanten. Verdoezel je werkpunten niet, maar zoek naar een oplossing die ze compenseert. Als je minder goed in team werkt, kan je bijvoorbeeld jouw taken afbakenen en telkens de voorbereiding of het samenvattende werk doen. Door te focussen op jouw kwaliteiten, bereik je je doel makkelijker en met betere resultaten.
Geloof in jezelf, maar overdrijf niet. Een tikkeltje teveel zelfvertrouwen komt arrogant over, en zorgt ervoor dat je jezelf achterna holt. Blijf eerlijk met jezelf, en overschat jezelf niet. Wees realistisch.
Als het goed gaat, is dat geen toeval. Je successen vloeien voort uit jouw kwaliteiten en competenties – niet uit een samenloop van omstandigheden. Als je dan eens faalt, is het ook belangrijk om na te gaan hoe dat komt en je lessen te trekken; wat kan je in de toekomst doen om ervoor te zorgen dat je je doel wel bereikt?
Problemen? Die ken je niet. Uitdagingen dan weer wel. Je denkt in oplossingen, en staart je niet blind op het vraagstuk. Daarbij durf je een open geest te bewaren, en nadien kijk je ook weer hoe je het een volgende keer anders of beter kan aanpakken.
Je neemt een standpunt in in een discussie, dat je verdedigt met de nodige argumenten. Je bent ook niet te vasthoudend om te erkennen als andere ideeën sterker onderbouwd zijn en een gunstiger resultaat voorspellen.
Je staat ook open voor die andere meningen – zo kom je tot akkoorden die de steun krijgen van je collega’s en medewerkers.
In een notendop
Je gelooft in jezelf, zonder overmoedig te worden. Je weet waar je goed in bent, en bewijst dat keer op keer. Als je dan eens faalt, analyseer je eerlijk waaraan dat ligt en neem je die ervaring mee om niet blind te blijven voor jouw werkpunten. Je hanteert een open, opbouwend kritische geest in discussies en weet jouw argumenten te staven met feiten, cijfers en achterliggende ideeën. Zo weten je collega’s waar je voor staat, en kan jij je vol goede moed in je job ontplooien.