Loopbaancheques aanvragen

 

Ben je momenteel tewerkgesteld, en heb je als werknemer of zelfstandige minstens zeven jaar gewerkt? Dan mag je één keer per zes jaar loopbaanbegeleiding volgen bij een erkend loopbaancentrum zoals Ascento. Je kunt kiezen uit een traject van vier of zeven uur, dat je betaalt met loopbaancheques. Voor je eerste cheque betaal je 40 euro voor 4 uur. Voor je tweede cheque 40 euro voor 3 uur. Dit is erg voordelig, de reële waarde bedraagt 169 euro per uur. Het verschil neemt de overheid voor haar rekening. 

 

Wanneer heb je recht op loopbaanbegeleiding?

Als je een job hebt, kan je elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. 

Algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancheques

Om in aanmerking te komen voor loopbaancheques moet je op het ogenblik van je aanvraag aan deze vijf algemene voorwaarden voldoen:

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel. 
  • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
  • Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.
  • Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.
  • Je volgt je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum in het Nederlands. 

Er bestaan een aantal uitzonderingsscenario’s waarbij je toch in aanmerking komt voor loopbaancheques als je niet voldoet aan bovenstaande eisen. 

 

Hoe loopbaancheques bestellen?

Je bestelt je loopbaancheques via je persoonlijke account “Mijn loopbaan” op de website van de VDAB. Heb je nog geen account moet je die eerst aanmaken. 

Bestel dan eerst één loopbaancheque van 4 uur. Heb je de 4 uur loopbaanbegeleiding gevolgd, dan kan je een tweede loopbaancheque bestellen. Let wel: op het moment dat je de tweede loopbaancheque aanvraagt, moet je nog aan de voorwaarden beantwoorden voor loopbaancheques. Een van deze voorwaarden is dat je aan het werk bent.

Na je bestelling checkt de VDAB of je voldoet aan de vereisten voor het volgen van loopbaanbegeleiding. Vervolgens ontvang je van Edenred een betalingsuitnodiging voor je persoonlijk aandeel van 40 euro. Binnen de 6 werkdagen na de ontvangst van je betaling ontvang je je digitale loopbaancheque van Edenred via mail.

Deze cheque overhandig je tijdens de eerste sessie van je loopbaanbegeleiding. Bestel je cheque niet te vroeg, een cheque blijft immers maar 3 maanden geldig! Een goed moment om je loopbaancheque te bestellen is na je eerste infomoment. 

Loopbaancheque_label_klein

 

Vraag je gratis adviesgesprek aan