Hoe stimuleer je interne mobiliteit?

Talent aantrekken is één ding, talent behouden is wat anders. Een focus op interne mobiliteit maakt een groot verschil.

Uitzonderlijke talent wil je binnen jouw organisatie houden. Soms hebben medewerkers nieuwe uitdagingen nodig, of matchen hun competenties niet meer 100% met hun huidige job. Of bestaat hun functie niet meer na een reorganisatie. Wil je die medewerkers genoeg mogelijkheden bieden? Wil je hen laten groeien in hun loopbaan? Dan zijn interne mobiliteit en job crafting interessante pistes om te verkennen. Wat wil je medewerker precies? En welk perspectief kan jij als werkgever bieden?

Vanwaar komt de vraag?

Of de vraag ontstaat bij jou als werkgever omdat jouw organisatie geëvolueerd is, of bij jouw medewerker die snakt naar uitdaging; aan het eind van de rit wil je het waardevolle talent wel aan jouw organisatie binden.

Zo pak je dat aan:

Voorzie voldoende interne contactmomenten

Onderschat het belang van evaluatiegesprekken en tussentijdse one-to-ones niet. Zo krijg je als leidinggevende inzicht in de noden van je medewerker. Dat soort momenten bevorderen een open bedrijfscultuur.

Is jouw teamlid nog tevreden? Ben jij nog tevreden? Voelt je teamlid zich nog goed in de functie? Is het nog voldoende uitdagend? Welke richting zien jullie de loopbaan uitgaan?

Op basis van de dagelijkse realiteit en de info uit evaluatie- en functioneringsgesprekken, zet je de volgende stap.

Organiseer development- en oriënteringscenter

Stippel een intern traject uit voor jouw medewerker. Dat doe je met de hulp van een specialist om een integrale benadering te hanteren. Een ervaren consultant werkt aan de vertrouwensband met je medewerker en neemt alle essentiële aspecten mee in de zoektocht: persoonlijkheid, gedrag, kennis, ervaring, aanleg, waarden, drijfveren, enzovoort. Ook de verschillende levensrollen die je medewerker vervult komen aan bod (ouder, hobbysporter, tuinier,…) net als de prioriteit en tijdsbesteding die ze krijgen. Daarmee staat ook zelfonderzoek centraal.

Test de competenties van je medewerkers met een assessment

Tijdens of na een oriënteringscenter helpt het om na te kijken of de competenties van je medewerker matchen met een andere job binnen je organisatie. Of misschien is het tijd om te bekijken wat jij voor je medewerker kan betekenen door aan job crafting te doen: een job of loopbaan uittekenen voor zijn of haar specifieke talent en competenties.

Daar geloven we ook bij Ascento in. Ons motto is niet voor niets Elevating Organizations & People. We tillen organisaties enkel naar een hoger niveau door dat ook voor elke medewerker te doen. Voor ons is het dus eenvoudig; goeie mensen rekruteren is belangrijk, maar goeie mensen ontwikkelen is eens zo belangrijk.

Nood aan een partner die over het hele traject met jou meedenkt? Ontdek ons TailorMate-aanbod.